Enterprise Resource Planning Systems transformeren, integreren en groeien mee met bedrijven


Share this page:        

Wanneer u op internet naar 'ERP' zoekt, kan de enorme hoeveelheid informatie die dat oplevert, overweldigend en behoorlijk verwarrend zijn. Elke website lijkt zijn eigen definitie van ERP te hebben en de ene ERP-implementatie kan sterk verschillen van de andere. Deze verschillen onderstrepen echter de flexibiliteit die ERP tot een krachtig hulpmiddel voor uw bedrijf kan maken.

Om een beter inzicht te krijgen in hoe ERP-oplossingen uw bedrijf kunnen transformeren, is het handig om een beter beeld te krijgen van wat ERP eigenlijk is en hoe het werkt. Dit is een korte inleiding in ERP en waarom het lijkt alsof iedereen het erover heeft.

erp screenshot
erp cycle

ERP integreert de processen tussen verschillende onderdelen van een bedrijf

ERP is een afkorting voor Enterprise Resource Planning, maar zelfs de volledige naam schept niet veel duidelijkheid over wat ERP is of wat het doet. Om ERP beter te begrijpen moet u een stapje terug doen en bedenken welke processen allemaal essentieel zijn voor het runnen van een bedrijf, zoals voorraad- en orderbeheer, boekhouding, human resources, klantrelatiebeheer (CRM) enzovoort. Op het meest basale niveau integreert ERP-software deze verschillende functies in één compleet systeem om processen en informatie binnen de hele organisatie te stroomlijnen.

Het kenmerk van alle ERP-systemen is een centrale, gedeelde database die meerdere functies ondersteunt die door verschillende bedrijfseenheden worden gebruikt. In de praktijk betekent dit dat werknemers in verschillende divisies, bijvoorbeeld boekhouding en verkoop, op dezelfde informatie kunnen vertrouwen voor hun specifieke behoeften. Behaal sneller betere bedrijfsresultaten met NetSuite cloud-based ERP.

ERP synchroniseert rapportage en automatisering

ERP-software biedt ook enige mate van gesynchroniseerde rapportage en automatisering. In plaats van werknemers te dwingen om afzonderlijke databases en spreadsheets te onderhouden die handmatig moeten worden samengevoegd om rapporten te genereren, kunnen sommige ERP-oplossingen medewerkers in staat stellen rapporten uit één systeem te halen. Bij verkooporders bijvoorbeeld, die automatisch het financiële systeem binnenkomen en dus niet handmatig worden ingevoerd, kan de afdeling orderbeheer bestellingen sneller en nauwkeuriger verwerken en kan de financiële afdeling de boeken sneller sluiten. Andere veelvoorkomende ERP-functies zijn onder meer een portal of dashboard waarmee werknemers snel inzicht kunnen krijgen in de prestaties van het bedrijf op belangrijke meetpunten.


Een korte geschiedenis van ERP

De term ERP werd in 1990 bedacht door Gartner1, maar de oorsprong ervan dateert uit de jaren zestig. Destijds werd het ERP-concept gebruikt voor het beheren en controleren van voorraden in de productiesector. Softwareontwikkelaars maakten programma's om de voorraad te controleren, rekeningen te salderen en statusrapportages te creëren. In de jaren zeventig groeide dit uit tot MRP-systemen (Material Requirements Planning) voor het plannen van productieprocessen.

In de jaren tachtig ging MRP steeds meer productieprocessen omvatten, waardoor velen het MRP-II of Manufacturing Resource Planning noemden. Tegen 1990 waren deze systemen nog verder uitgebreid en omvatten ze niet alleen voorraadbeheer en andere operationele processen maar ook backoffice-functies zoals boekhouding en human resources, waarmee de basis werd gelegd voor ERP zoals we het nu kennen.

Tegenwoordig is ERP uitgebreid met business intelligence (BI) en tegelijkertijd ook 'front-office'-functies zoals sales force automation (SFA), marketingautomatisering en e-commerce. Dankzij deze productontwikkelingen en de succesverhalen over deze systemen, gebruiken bedrijven in veel verschillende sectoren - van groothandel tot e-commerce - tegenwoordig ERP-oplossingen.

Image 1

Het is zelfs zo dat, hoewel de 'e' in ERP staat voor 'enterprise', ook snelgroeiende start-ups en middelgrote bedrijven nu snel overstappen op ERP-systemen. Software-as-a-Service (SaaS) -oplossingen - ook wel 'cloud computing' genoemd - hebben deze groei gestimuleerd. Cloud-based oplossingen maken ERP-software niet alleen betaalbaarder, ze maken deze systemen ook eenvoudiger te implementeren en te beheren. En misschien nog belangrijker, cloud ERP maakt realtime rapportage en BI mogelijk, waardoor deze systemen ook waardevol zijn voor alle leidinggevenden en medewerkers die inzicht in het bedrijf willen hebben.

Als gevolg hiervan schakelen bedrijven van klein tot groot en uit elke sector over op ERP-systemen in de cloud. Forrester voorspelde zelfs dat de op SaaS gebaseerde ERP-acceptatie tot 2015 jaarlijks met 21 procent zal stijgen.2 Als je even stilstaat bij de voordelen van ERP, begrijp je al gauw waarom het zo populair is geworden en waarom het gebruik zo snel zal blijven groeien.

De waarde van ERP voor bedrijven

De essentie van ERP is dat het werknemers helpt hun werk efficiënter te doen door barrières tussen business units te slechten. Preciezer gezegd, doet een ERP-oplossing het volgende:

Global Icon

Het geeft een allesomvattend, realtime overzicht van gegevens waarmee bedrijven problemen proactief kunnen aanpakken en verbeteringen kunnen stimuleren.

Lees meer

Finance Icon

Het verbetert de naleving van wettelijk verplichte financiële normen en vermindert risico's.

Lees meer

Operations Icon

Het automatiseert kernactiviteiten zoals lead-to-cash, order-to-fulfilment en procure-to-pay-processen.

Lees meer

Customer Service Icon

Het verbetert de service aan klanten door één bron te bieden voor facturering en het bijhouden van relaties.

Lees meer

Image 1

Als u al deze voordelen bij elkaar optelt, wordt de waarde van ERP - met name ERP in de cloud - al snel duidelijk. Met een ERP-oplossing hebben werknemers toegang tot nauwkeurige informatie waarmee ze sneller betere beslissingen kunnen nemen. Maar dat is niet het enige, want ERP-software helpt overbodige processen en systemen te elimineren, waardoor de bedrijfskosten in het algemeen aanzienlijk worden verlaagd.

Andere interessante artikelen over ERP

ERP biedt naadloze rapportage en automatisering voor het hele bedrijf

Verhalen over klanten en ERP

Sales Chat

Hoe past uw bedrijf zich aan bij veranderingen?

Start chat